Короткий курс антистаріння від Оксани Скиталінської.

Старість – це запрограмований процес або хвороба, яку потрібно лікувати? Спірне питання, говорять вчені. Але точно відомо, що ми можемо уповільнити процес старіння. Що потрібно робити, щоб в 50 виглядати на 30, розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
ЦЕ ВСЕ ГЕНИ! НЕ ВГАДАЛИ...
Генетика і спосіб життя: хто сильніше? Близько 30% наших переваг і недоліків – це генетика. Хоча, як виявилося, можна вплинути і на неї. Інакше не було б такого нового напряму в науці як епігенетика – вивчення всього, що впливає на роботу генів. Екологія, харчування, спосіб життя вирішують, наскільки швидко ми постареем. Пошкодження ДНК, скупчення «клітинного сміття», ослаблення імунного захисту, склеювання білків і запалення, всі вони роблять нас слабкими та беззахисними перед хворобами, тобто – старими.
Організм людини складається з 35 тисяч генів, що впливають не тільки на колір волосся і очей, зростання і схильність до певних захворювань. Стреси, нестача/надлишок сну, куріння, жирна та солодка їжа та ін. впливають на експресію (задіяння) певних генів. І щоб найгірші з них «не прокидалися» і не прискорювали старіння, необхідно, для початку, змінити свій спосіб життя.
Вплинути на «погані гени» і продовжити життя допомагають продукти харчування з геропротекторными властивостями («геропротектор» дослівно означає «речовини/продукти, що захищають від старості»): Топінамбур, Цикорій, Куркума , Імбир, Насіння льону, Зелений чай, Чорний хліб, Оливкова олія ( 1-2 ч. л. у день), всі сорти Капусти, а також Морська капуста (1-2 рази в тиждень), гриби», – запевняє Оксана Скиталінська.
Руйнівний вплив на роботу клітин має цукор — досить шкідлива речовина, яка вступає в реакцію з білками організму. І наша любов до солодкого, білій муці, солодких напоїв, навіть пакетованим фруктовим сокам, і інші шкідливі харчові звички не сходять нам з рук. Взяти хоча б Колаген – білок, якого багато в шкірі, і саме він допомагає їй довше залишатися пружною і молодий. І якщо ми часто і регулярно їмо цукор, то відбувається гликация («засахаривание») білків. Напевно, багато хто чув вираз «цукрове особа»: обвислі щоки, зморшки і тьмяна шкіра.
М'язи стають жорсткими, а судини втрачають еластичність, виникає загроза тромбозу, Діабету , Атересклироза та інших запальних процесів. А запалення – одна з причин старіння. Тому, перше правило антистаріння – прибрати цукор зі столу! Якщо дуже хочеться солодкого, можна замінити цукор фруктами, медом, але не більше 1-2 ч. л. в день.
ЯК ЗМУСИТИ ОРГАНІЗМ ОМОЛОДЖУВАТИСЯ
Якщо Ви знаєте, кому і за що вручили Нобелівську премію 2016, Вам напевно відомо слово аутофагия.
Аутофагия (в дослівному перекладі «самопоїдання») – це процес самоочищення організму. Коли ми витримуємо паузу в їжі, наші клітини починають використовувати «клітинний сміття» в якості джерела енергії. Вони переробляють всі непотрібні і шкідливі відходи життєдіяльності клітини, отримуючи з них все необхідне для будівництва нових, здорових клітин – Білки, жири і вуглеводи.
Задіяти цей механізм нескладно, потрібно трохи переглянути свій спосіб життя. Інтенсивні регулярні фізичні навантаження, здоровий сон, збалансований раціон, правильне співвідношення груп продуктів під час прийому їжі (фото нижче), адекватні порції (приблизно два наших кулака разом), а також деякі продукти. В першу чергу: яйця, кава, зелений чай з мелісою, куркума, цитрусові, капуста, риб'ячий жир, насіння льону, чорниця, насіння гарбуза і чорний виноград.
Що стосується кількості прийомів їжі, то сніданку, обіду і вечері буде цілком достатньо. Справа в тому, що під час кожного перекусу, навіть білкового, підвищується рівень гормону Інсуліну і цукру в крові, який розносить глюкозу в клітини. Але в цей же час припиняє свою роботу другий гормон — глюкагон, який сприяє розщепленню жиру. Коли ми харчуємося тричі на день, рівень інсуліну встигає знизитися, активізується глюкагон, а організм перемикається на інший «енергетичний» режим — використання глікогену (глюкози) з печінки і жиру з жирових клітин. Якщо ж ми харчуємося 5-6 разів на день, рівень інсуліну постійно залишається на високому рівні і блокується «спалювання» жиру. Тому схуднути на такому постійно жующем режимі харчування складно. Крім того, постійно високий рівень інсуліну стимулює запалення і старіння організму.
ЯК ДОЖИТИ ДО ДНЯ СТВОРЕННЯ ЕЛІКСИРУ ВІЧНОЇ МОЛОДОСТІ
Щоб зробити своє життя максимально ефективною і завжди залишатися в розквіті сил, потрібно...
- - Випивати склянку теплої води після сну (вона допомагає активувати жовчний міхур і розрідить нічну литогенную жовч).
- - Кращий сніданок – збалансований. Нехай це будуть складні вуглеводи, невелика порція корисного білка і жиру: каші, яйце всмятку», насіння, горіхи.
- - Не переїдати! Подаруйте організму змогу самоочищатися.
- - Проста їжа – найкраща їжа! І не забувайте про дієтичні добавки ( Глюкозаміну, Омега-3, Кальцій - Магній, Вітаміни групи В, Куркума та ін)
- - Кожен день бажано споживати продукти-геропротекторы (зелений чай, куркума, імбир, насіння льону, часник, цибулю, і т. д.)
- - Смажена, копчена і солодка їжа – табу для бажаючих уповільнити процеси старіння.
- - Регулярно бути фізично активним, бажано займатися на свіжому повітрі.
- - Відмовитися від куріння і звести до мінімуму алкоголь.
- - Спати стільки, щоб висипатися.
- - Оптимістично-реалістично дивитися на життя і любити її.
І хоча скептики стверджують, що зупинити старіння неможливо, варто спробувати переконатися в цьому особисто. А раптом!
- Доктор Марк Хайман: Чим загрожує дефіцит вітаміну D3Як оптимізувати рівень вітаміну Д3 — 6 рекомендацій.Доктор Марк Хайман: Чим загрожує дефіцит вітаміну D3
- Людина не хвора людина окислен!Чому закислення крові є загрозою здоров'ю? Німецькі лікарі, оглядаючи своїх пацієнтів, часто повторюють прислів'я: «Sie sind hicht krark – Sie sind bersaueret». Її можна перевести так: «Ви не хворі – ви окислені».Людина не хвора людина окислен!